Avgöra om en löningsdags lån är rätt för dig

Löningsdags lån är ofta marknadsförd som en quick fix för en dålig ekonomisk situation, så att du kan håller ihop klyftan mellan att få slut på pengar till din nästa lön kommer in. Denna typ av tjänst kan verkligen vara mycket användbar om du har slut på kontanter för ditt uppehälle, eller om du står inför en oväntad räkning eller kostnad som du helt enkelt inte kan täcka när du behöver, men är löningsdags lån alltid de bra val som de utlovas vara?

Först ska vi titta på de obestridliga fördelarna med dessa lån, innan vi tittar på nackdelarna, och möjliga alternativ du kanske kan använda om du bestämmer dig för att ett löningsdagslån inte är rätt för dig.
Utlåningskriterier för löningsdagslån är mycket generösa faktiskt, och nästan alla som är anställda och har ett lämpligt bankkonto kommer sannolikt att godkännas. Detta innebär att även personer med fruktansvärd kreditvärdighet bör kunna få ett löningsdagslån, trots att de blir avvisade för nästan alla andra former av finansiering.

De är också lätt att ordna, och du kan ofta få pengar på kontot inom några dagar. Vissa långivare kan även ordna en överföring över en natt och lånet kommer direkt in på ditt konto redan nästa dag, vilket naturligtvis är mycket användbart när du behöver kontanter snabbt.
Slutligen, när du har blivit godkänd för ditt första lån, är det oftast en mycket enkel sak att “uppdatera” ditt lån igen om du upptäcker att du måste använda företaget igen om det blir ont om pengar i framtiden.

Det finns dock två stora nackdelar med att löningsdagslån som man sällan ser nämnas i annonser och på webbplatser som marknadsför dem. För det första, de är mycket dyra jämfört med andra former av krediter. Eftersom lånet är så kort, tillkommer en avgift på 20% av det belopp du låna – det är standard – vilket kommer att visa sig vara en gråt värdig hög APR.

Det andra problemet är närbesläktat: eftersom de är så dyra, kan du enkelt få ont om pengar nästa månad när du har klarat upp lånet och betalat avgiften. I det här fallet är det bara alltför lätt att uppdatera ditt lån igen för att täcka underskottet, vilket resulterar i mer avgifter, och en aldrig sinande cykel av lån.

Så, om du bestämmer dig för att en löningsdagslån inte är ett bra val för dig, vilka alternativ har du? Den första är att använda sig av ett kreditkort, om du har ett. Medan kreditkort oftast också är ganska dyra finansieringsformer, tillåter de dig att sprida skulden över ett antal månader snarare än att behöva återbetalas omedelbart tillsammans med en avgift.

Många bankkonton erbjuder nu kontokredit, som också kan användas för att täcka en kortsiktig brist på pengar. Räntan på en överenskommen övertrassering kommer sannolikt att vara bättre än ett kreditkort, men banken kanske inte godkänner din ansökan. Akta dig för att gå vidare och övertrassera utan bankens tillåtelse, eftersom de avgifter de kommer att ta ut i detta fall kommer att bli mycket dyra.
Om inget av dessa alternativ är tillgängliga för dig, och du har inget annat sätt att få tag på pengar som att låna från familjen, då kan ett löningsdagslån vara det bästa alternativet. Se bara till att du använder det på rätt sätt, och lyssna på varningsskylten det ger dig om tillståndet på din ekonomi längre sikt.