Snabblån mot Banklån – Vilket är bästa valet om du behöver pengar nu?

Om du behöver extrapengar för att täcka utgifterna, försöker du troligen hitta det bästa sättet att låna pengar på. Det finns ett flertal valmöjligheter att fundera på, bland annat att låna från vänner eller familj, få ut ett förskott från ditt kreditkort, ta ett vanligt banklån eller söka ett snabblån. Den här artikeln handlar om de två sista möjligheterna; banklån och snabblån, och jämför både fördelar och krav för de båda. Efter att du läst mer, kanske du bättre kan besluta vilket som är det rätta valet för dig.

Det finns flera viktiga faktorer att tänka på i valet om vilket lån du behöver. Behöver du en stor summa? Hur är din kredithistorik? När kan du betala tillbaka lånet? Låt oss titta på några saker som kan hjälpa dig välja om du ska ansöka om banklån eller snabblån:

När behöver du pengarna?

Processen för en ansökan om banklån tar tid – ofta veckor (eller månader i vissa fall). Så om du behöver pengar snabbt, är inte ett banklån något alternativ. Banklån är bättre för mer planerade utgifter än för plötsliga ekonomiska nödlägen. Ett snabblån däremot, betyder att lånet godkänns snabbt och du kan ha pengarna på ditt konto på så kort tid som 24 timmar.

Hur är din kredithistorik?

snabblan seFörst av allt, bör du ha koll på din kredithistorik. För det har definitivt banken. Din kredithistorik spelar stor roll i bankens beslut för din låneansökan. Om du har dålig historik, kan det vara omöjligt att få lån genom din bank. Men långivare för snabblån tittar inte på din kredithistorik. De vill bara verifiera att du har en stadigvarande, säker inkomst innan de beslutar om du får lån eller inte. Om din kredithistorik inte är den bästa, men du däremot har ett fast jobb, kan ett snabblån vara det bästa för dig.

Hur mycket behöver du låna?

Snabblån är vanligtvis på mindre summor. De summor du kan låna ska definitivt inte överskrida summan på din nästa löneutbetalning, eftersom det är den summan som långivaren vill ha återbetalt. Om du har en oväntad bilreparation och inte har pengar för att betala, kan ett snabblån täcka kostnaden tills du får din nästa lön. Om du behöver en ny bil däremot, är det bästa att ansöka om ett banklån.

När kan du betala tillbaka lånet?

Om du kan få ett banklån, har du vanligen flera år på dig att återbetala lånet och har möjligheten att få väldigt små månadskostnader. Detta är väldigt praktiskt eftersom du vet att du har gott om tid på dig att betala tillbaka din skuld. Med ett snabblån har du vanligtvis ett par veckor eller som mest någon månad på dig att återbetala hela lånet och räntan som tillkommer. Du måste komma ihåg att en stor del av din nästa lön kommer att gå till återbetalning av lånet, så var förberedd så du kan täcka dina vanliga månadskostnader och även återbetala din skuld inom denna korta tidsram.

Slutligen en kommentar om räntor…

Kom ihåg att ett snabblån är ett KORTTIDSLÅN. Snabblångivare tar ut höga räntor för att tillhandahålla snabba och enkla lån, så denna typ av lån bör endast användas vid ekonomiska nödlägen. Att bli försenad med återbetalningen av ett snabblån kan bli väldigt kostsamt, så planera för en fullständig återbetalning vid din nästa löning. Efter att vi svarat på alla dessa frågor här ovan, borde du bättre veta vilken typ av lån som passar dina behov bäst. Överväg alla möjligheter noga innan du bestämmer dig för om ett banklån eller snabblån är det bästa för din ekonomiska situation.